sâmbătă, 8 octombrie 2011

Blood Diamond


"Războiul civil din Sierra Leone a izbucnit pentru controlarea zăcămintelor de diamante. Mii de oameni au murit iar milioane au devenit refugiați. Nici unul dintre aceștia nu a văzut vreodată un diamant.
 De-a lungul istoriei Africii oricând s-a găsit un material valoros localnicii au murit în număr foarte mare și în chinuri. Acest lucru a fost adevărat în cazul fildeșului, al cauciucului, al aurului și al petrolului. Este acum adevărat în cazul diamantelor. Conform unui raport devastator al Global Witness aceste diamante sunt folosite pentru cumpărarea de arme și finanțarea războiului civil. Amintim că Statele Unite ale Americii sunt responsabile pentru două treimi din toate cumpărările de diamnate din lume și nu se anticipează ca această cerere să scadă.
Nu trebuie să uităm că aceste diamante compromit doar un mic procent din industria legitimă de diamnte, comerțul lor fiind crucial economiilor multor state nou apărute. Estimările curente arată că diamantele din zonele de conflict dețin doar 15% din piața. Dar într-o industrie multi-miliardară anuală asta înseamnă că sute de milioane de dolari sunt disponibili pentru arme în aceste zone de conflict.
                După ce scot diamantele peste graniță cumpărătorii locali le duc la un intermediar din Monrovia. Îi mituiește pe cei de la vamă, apoi certifică faptul că diamantele au fost extrase în Liberia. Astfel, pot fi exportate legal. Odată ajunse la cumpărătorii din Antwerp diamantele sunt duse pe mesele de sortat și nu se mai pun întrebări. Până când ajung în India. Pietrele murdare se amestecă cu cele curate din întreaga lume apoi devin la fel ca orice alt diamant. 
Există o vistierie subterană unde sunt puse toate diamantele pe care le cumpără pentru a nu fi pe piața ca să poată ține prețul ridicat. Dacă rebelii vor să inunde piața cu diamante brute în valoare de un miliard de dolari, o anumită companie care spune că ele sunt rare, nu-și permite să lase să se întâmple așa ceva. Mai ales când îi spun unui simplu cumpărător că trebuie să plătească salariul pe trei luni pentru un inel de logodnă. Practic vorbind, ei nu finanțează războiul ci creează o situație profitabilă pentru a-l menține. 
În ianuarie 2003, patruzeci de națiuni au semnat "Procesul Kimberley", un efort de a lupta împotriva diamantelor din zonele de conflict. Dar diamantele ilegale încă își găsesc locul lor pe piață. Rămane la latitudinea cumpărătorului să insiste ca diamantul cumpărat să nu fie dintr-o zonă de conflict. 
În Sierra Leone acum este pace. Dar mai sunt 200.000 de copii soldați în Africa."
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu